Przed ciążą każdy dzień zaczynałaś od filiżanki kawy, a popołudniami lubiłaś odprężyć się przy małym cappuccino. Jednak teraz, gdy spodziewasz się dziecka, zastanawiasz się, czy nie zmienić nawyków. Wielu ekspertów uważa, że dwie filiżanki kawy w ciąży nie zaszkodzą, o ile przyszła mama ma prawidłowe ciśnienie i nie choruje na anemię.
Czy można pić kawę w ciąży?
Tak, kawa w ciąży jest dozwolona, lecz w ściśle określonych ilościach. Uważa się, że 1-2 filiżanki kawy nie powinny zaszkodzić mamie ani dziecku, o ile kobieta nie przyjmuje w ciągu doby więcej niż 200 mg kofeiny, która pochodzi przecież nie tylko z kawy parzonej i rozpuszczalnej, lecz również mocnej herbaty czy napojów gazowanych typu coca-coli oraz czekolady. Duża ilość kofeiny zwiększa ryzyko poronienia i porodu przedwczesnego, szczególnie gdy przebieg ciąży zakłócają już pewne problemy zdrowotne przyszłej mamy.
Jeśli jednak czujesz się dobrze, a Twoja ciąża przebiega wzorowo, nie musisz rezygnować z ulubionej małej czarnej czy caffe latte. Możesz wypić nawet dwie kawy z mlekiem w ciągu dnia, jeśli masz na to ochotę. Zwróć tylko uwagę, czy po kawie nie nasilają się dolegliwości ciążowe i czy w Twojej diecie nie ma zbyt wielu różnych produktów zawierających kofeinę. Warto to kontrolować.
Kiedy ograniczyć kawę w ciąży?
Wypijana w rozsądnych ilościach kawa w ciąży nie szkodzi, mimo tego gdy pojawiają się zaburzenia związane z samą ciążą, wskazane jest całkowite odstawienie napojów z kofeiną. Kawa podnosi ciśnienie krwi, dlatego muszą z niej zrezygnować kobiety z nadciśnieniem ciążowym. Ponadto picie nawet małej porcji espresso, zwłaszcza na pusty żołądek, utrudnia wchłanianie wapnia i żelaza, przez co może nasilać deficyty tych ważnych w ciąży pierwiastków. Tym bardziej że kawa działa moczopędnie i przyspiesza ich wypłukiwanie z organizmu.
Nadciśnienie i anemia są przeciwwskazaniem do picia kawy w ciąży, a co z cukrzycą? W tym przypadku kawowe reglamentacje dotyczą przede wszystkim napojów typu latte. Zawarte w nich mleko, śmietanka, cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy są kategorycznie zakazane dla ciężarnych diabetyczek, ponieważ szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi. Z drugiej strony, takie słodkie napoje są wysokokaloryczne, a ich częste spożywanie może utrudnić utrzymanie prawidłowej masy ciała w ciąży, doprowadzić do nadwagi i jej negatywnych konsekwencji zdrowotnych.
Sama kawa, a właściwie zawarte w niej polifenole, poprawiają pracę trzustki i zwiększają insulinowrażliwość tkanek, dlatego mogą korzystnie wpłynąć na stan zdrowia ciężarnych z cukrzycą. Ponadto uważa się, że mała czarna działa profilaktycznie i obniża ryzyko stanu przedrzucawkowego oraz cukrzycy typu 2, która może rozwinąć się w czasie ciąży. Niezależnie jednak od tego, o tym czy można pić kawę w ciąży powikłanej w jakikolwiek sposób, najlepiej porozmawiać ze swoim lekarzem ginekologiem.
Na co zamienić kawę w ciąży?
Picie kawy jest dla wielu ludzi codziennym rytuałem, małą przyjemnością, z której trudno zrezygnować. Jeśli jednak istnieją ku temu wskazania, warto to zrobić. Wiele przyszłych mam zastępuje swoją ulubioną espresso, kawą bezkofeinową, która ma zbliżony smak i aromat do prawdziwej espresso. Świetnym zamiennikiem może okazać się kawa zbożowa z cykorii albo… bezkofeinowa herbata rooibos, niezawierająca teiny, za to dużą liczbę antyoksydantów.
Jeśli przed ciążą piłaś kawę głównie dla pobudzenia, możesz spróbować zastąpić ją sportem. Spacer, pływanie, zajęcia jogi przynoszą zastrzyk pozytywnej energii, zresztą umiarkowana aktywność fizyczna jest zalecana wszystkim ciężarnym.
lek. Marta Dąbrowska
Źródła:
H. Bojarowicz, M. Przygoda, Kofeina. Część II. Kofeina a ciąża. Możliwość uzależnienia oraz toksyczność. Zastosowanie kofeiny w farmacji i kosmetologii, “Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2012, 93/1, s. 14-20
H. Murkoff, S. Mazel, W oczekiwaniu na dziecko, Rebel, Poznań 2015, s. 10